Bordspellen - er is zoveel meer dan Mens-erger-je-niet en Monopoly

Het eindresultaat - De speelkaarten

En het eindresultaat? Nou kijk & oordeel zelf maar!

Eerst een selectie uit de complete set van rolkaarten:

"Gewone Burger" rolkaart uit mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set "De Helderziende" rolkaart uit mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set "Onschuldig Meisje" rolkaart uit mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set "De dorpsgek" rolkaart uit mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set "De Pechvogel" rolkaart uit mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set "De Jager" rolkaart uit mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set "Cupido" rolkaart uit mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set "De Xenofoob" rolkaart uit mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set "Terminaal Zieke" rolkaart uit mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set "De Weerwolf" rolkaart uit mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set "Halfbloed Burger" rolkaart uit mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set "Zwarte Magiër" rolkaart uit mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set "De Verrader" rolkaart uit mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set "Wolf in schaapskleren" rolkaart uit mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set "De Gothic" rolkaart uit mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set

De gebeurteniskaarten zien er o.a. als volgt uit:

"Halloween" gebeurteniskaart uit mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set "Deus Ex Machina" gebeurteniskaart uit mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set "De Beul" gebeurteniskaart uit mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set "De leugendetector" gebeurteniskaart uit mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set "De openbaring" gebeurteniskaart uit mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set

En de inwonerkaarten zien er o.a. als volgt uit:

Apotheker Nachtwacht Tandarts

Een kleine toelichting bij de 4 cirkels die links bovenaan op iedere rol- en gebeurteniskaart staan:

  1. De bovenste cirkel bevat het nummer van de rol- of gebeurteniskaart. Aan de hand van dit nummer kan makkelijk de uitgebreide beschrijving van deze kaart teruggevonden worden in de handleiding van het spel;
  2. De cirkel die hier weer direct onder staat, geeft bij een rolkaart aan bij welke groep een speler met deze rol hoort. In de cirkel staat ofwel een hamburger (= de rol hoort bij de burgers ;-), ofwel een huilende wolf (= de rol hoort bij de wolfsgezinden), ofwel een vraagteken (= bij welke groep de rol hoort staat (nog) niet vast, of deze rol hoort bij een eigen/aparte groep);
  3. De cirkel daaronder geeft bij een gebeurteniskaart aan hoe vaak de gebeurtenis optreedt. In de cirkel staat ofwel het cijfer 1 (= de gebeurtenis is eenmalig), ofwel een ster (= de gebeurtenis is permanent), ofwel een vraagteken (= het is niet (altijd) bekend hoe vaak de gebeurtenis optreedt).
    Bij een rolkaart staat hier een kristallen bol. Deze geeft aan hoe deze rol gezien wordt door onderzoekende rollen als De Helderziende. Ofwel staat in de bol een hamburger (= de rol wordt gezien als een burger), ofwel een huilende wolf (= de rol wordt gezien als een weerwolf), ofwel een vraagteken (= het is (nog) niet bekend hoe de rol gezien wordt);
  4. De cirkel daaronder geeft bij rolkaarten aan of en wanneer deze rol 's nachts actief wordt. Hier staat ofwel een zon (= de rol wordt 's nachts niet actief), ofwel een maan met een ster ernaast (= de rol wordt iedere nacht actief), ofwel een maan met een vraagteken ernaast (= het is (nu nog) niet bekend hoe vaak deze rol 's nachts actief wordt), ofwel een maan met een specifiek cijfer ernaast (= de rol wordt in deze nacht actief);

Gert heeft alle rolkaarten voor mij afgedrukt op redelijk dik karton, en vervolgens heb ik ze zelf met een (daarvoor nieuw aangeschafte) snijmachine uitgesneden. En de kaarten zijn heel erg mooi geworden! Grafisch zijn ze lekker duidelijk en pakkend, en de plaatjes en teksten werken erg sfeervol.
De gebeurteniskaarten zijn ook heel mooi geworden. Mocht je je daarvan afvragen waarom die zo blauw zijn: als je een rolkaart pakt, en dan in Photoshop een Inverse uitvoert op de kaart, krijg je - vrijwel meteen - de gebeurteniskaart zoals je hem nu ziet. Beide typen kaarten zijn dus feitelijk elkaars 'foto' negatief. Dat vond ik wel een leuke twist!

Het eindresultaat - De overige onderdelen

Zij-aanzicht van de houten doos waarin mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set opgeborgen wordt

Een mega-set is natuurlijk niet compleet zonder een duidelijke, uitgebreide handleiding. En die ontbreekt dan ook niet!
De handleiding beslaat nu 73 kloeke pagina's. Daarin wordt uiteraard het standaard spelverloop uitgelegd. Daarnaast staat er een duidelijke uitleg van iedere rol- en gebeurteniskaart in. En tips voor de spelleider, spelers in het algemeen, en voor specifieke rollen (zoals de Weerwolven). En voor wie het basisspel niet voldoende vindt, staan er nog 16 variaties in.
Voor de spelleider bevat de handleiding een handige notitiesheet waarmee hij voor alle mogelijke rollen kan bijhouden welke zaken die wel of niet al gedaan hebben, en welke speler welke rol in het huidige spel heeft. Verder staat er voor iedere op te roepen rol een voorbeeld scripttekst in, waar nodig opgesplitst voor de 1e nacht en de volgende nachten.
Los van de handleiding zit er bij de mega-set ook nog een 'spiekbrief' voor de spelleider waarop de rollen die 's nachts opgeroepen kunnen worden, in de juiste volgorde staan (want dat luistert soms heel nauw). Voor de spelers zit er ook 3 quick reference bladen bij waarop alle rollen kort (in een regel of 2) uitgelegd staan.
Kortom: aan het materiaal zal het niet liggen :-)

De voorkant van de houten doos waarin mijn zelfgemaakte Weerwolven mega-set opgeborgen wordt

Een spel als dit is natuurlijk niet compleet zonder een mooie verpakking, en zonder mooie & handige accessoires.
Mijn zwager en schoonzus hebben me voortreffelijk geholpen bij het maken van de verpakking. Mijn zwager is namelijk erg handig, en kan ook heel goed hout bewerken: twee zaken die beslist niet op mij van toepassing zijn! Hij wilde me graag helpen, en heeft voor mij een op maat gemaakte houten opbergdoos gemaakt. Ik kon daarbij nog kiezen uit een schuif- of een klapdeksel, en ben voor de tweede optie gegaan. Mijn schoonzus is ook erg handig, en dan vooral op het gebied van handwerken. Zij heeft voor mij de doos van een mooie kleur voorzien, en heeft (op basis van wat plaatjes die ik gestuurd had) er extra versieringen, zoals de pootafdrukken, op aangebracht. Ik ben zeer content met het eindresultaat!
Qua accessoires zit er in de doos o.a. een set dobbelstenen (voor als je bijvoorbeeld een willekeurige speler moet aanwijzen), notitiespullen, en kleine etiketten (voor wanneer je het spel speelt met mensen waarvan je de naam niet (goed) kent).


Rationeel gezien weegt de tijd die ik in de complete set gestoken heb, totaal niet op tegen hoe vaak ik er waarschijnlijk gebruik van zal gaan maken. Het is zelfs niet ondenkbaar dat sommige rollen maar 1 keer echt gebruikt zullen gaan worden. Dat neemt niet weg dat ik erg tevreden ben over het eindresultaat. Het heeft me in ieder geval links en rechts weer de nodige dingen geleerd...!

Als laatste rest me eigenlijk nog maar één vraag: zijn er nog mensen die zin hebben in een fijne pot Weerwolven? ^_^
Maar serieus: ben je met een groep van minimaal 9 personen, en lijkt het je leuk om een Weerwolven sessie te spelen? Kijk dan op de Wie is de Weerwolf?-site.
Je vindt hier alle informatie over wat zo'n sessie inhoudt werkt, wat er mogelijk is, en ook een offerte aanvraag-pagina. Dit is voor jou dé mogelijkheid om een sessie met de mega-set te spelen!

<<