de Efteling - beelden van een wonderlijke themapark

Python

Python reflectie

Toen de Python in 1981 geopend werd, was het de eerste achtbaan in de Efteling. En was het toen ook één van de spectaculairste achtbanen in Europa, want hij ging maar liefst vier keer over de kop. Tegenwoordig wordt de Python aan alle kanten voorbij gestreefd door andere banen in andere parken, maar dat maakt het niet minder leuk om er een ritje in te maken. De baan loopt - zeker gelet op de leeftijd ervan - nog steeds soepel (afgezien dan van de kurketrekkers!), en de eerste afdaling zorgt toch nog vaak voor de nodige kriebels in de buik.

Tip: wil je in alle rust van de Python genieten, loop dan 's ochtends bij het opengaan van het park meteen door naar deze attractie. De kans is groot dat je meer dan eens een rit (achter elkaar!) kunt maken, want heel de meute gaat eerst naar Droomvlucht en De Vliegende Hollander toe. Deze tip biedt wel geen 100% garantie: het personeel van de Python blijkt ook namelijk vaak - net als 'het publiek' - pas later bij de attractie aan te komen...

Python kurkentrekker

Halve Maen

Geopend in 1982, is dit nog steeds het grootste schommelschip van Europa. En iedere keer dat ik in een park van de concurrentie in een schommelschip zit, ga ik de Halve Maen meer en meer waarderen. Niet alleen vanwege de grootte, maar ook vanwege de mooie afwerking. Menig schommelschip ziet er namelijk precies uit als dat wat het vaak ook is: een opgeleukte kermisattractie.
Dat is toch heel anders bij de Halve Maen: door zijn grootte krijg je lekkere kriebels in je buik als het schip van het hoogste (dooie) punt weer naar beneden gaat. En zelfs na tientallen ritten denk ik iedere keer weer na een aantal schommelbewegingen, dat ie nou toch wel op z'n hoogste punt zal zitten... en dan blijkt dat bij de volgende slinger het schip toch nog nèt een stukje hoger gaat. Heel vervelend ;-)

Ik sla de Halve Maen nog wel eens over tijdens een bezoek aan het park, maar dat komt dan altijd omdat er gewoon een te lange rij wachtenden bij staat. Dat neemt niet weg dat deze attractie tot mijn favorieten behoort. Zelfs al ligt hij direct naast de spuuglijke Game Gallery - het meest zichtbare bewijs dat de Efteling toch echt geen liefdadigheidsinstelling (meer) is. Dit stukje park wordt in lelijkheid eigenlijk alleen nog maar door de Game Galleries van Walibi World (in Flevoland) overtroffen, maar dit geheel terzijde.

Vrij obligate tip bij deze attractie: ga zover mogelijk in het uiteinde zitten. Dan is het schommeleffect het grootst. En als je dan met je rug richting D'Oude Tuffer baan gaat zitten, heb je ook nog eens een mooi uitzicht als het schip op het hoogste punt aankomt.

Pagode

Op weg van de oudste achtbaan (de Python) naar één van de nieuwste (Vogel Rok - die komt zo aan de beurt) kom je langs de Pagode. Dit is een attractie die nog best een beproeving is voor iemand, zoals ik, die redelijk last heeft van hoogtevrees. Toch maak ik bijna altijd wel een ritje op deze zwevende tempel, zeker ook omdat je vanaf de Pagode een prima uitzicht hebt over het hele park, en ook de omgeving van de Efteling. En zolang je daarbij niet recht naar beneden kijkt, wil dat best ^_^

Foto-tip voor de Pagode: je kan deze attractie heel mooi op de foto zetten vanuit de Gondeletta, en wel op meerdere punten in het traject hiervan. Dus misschien is er toch nog een goede reden te bedenken (anders dan: om de lunch te eten) om een rondje Gondeletta te doen ;-)

Vogel Rok

Eén van de meer recente toevoegingen aan het Efteling-aanbod, is Vogel Rok. Bij fans was het tevens één van de meest omstreden toevoegingen: men vond dat de baan niet aan alle verwachtingen voldeed, zeker niet als je daarbij meewoog wat deze attractie gekost heeft! En ik sluit me bij die mening helemaal aan.

Vogel Rok is een achtbaan in het duister. Gecombineerd met spectaculaire effecten biedt dat volop mogelijkheden, zou je denken. Helaas blijkt de uiteindelijke uitvoering van het idee & het verhaal achter de attractie, maar matig uit de verf te komen. De baan rijdt wel lekker en de muziek is ook wel lekker en toepasselijk (hoewel je bij vlagen wel denkt Goh, waar hebben ze dit toch van gejat?). Maar om nou te zeggen dat het geheel een onuitwisbare indruk achterlaat, of oproept tot 'meteen nog een rondje' (zoals bij attracties als Droomvlucht)... niet echt! De Efteling heeft sinds de opening nog wel geprobeerd om daar wat aan te doen, maar dat heeft uiteindelijk niet veel veranderd aan de totale ritervaring. En uit het feit dat één van die veranderingen het flink inkorten van de wachtrij was, mogen we wel concluderen dat Vogel Rok niet het jongerenkanon is geworden wat de Efteling gehoopt had dat het zou zijn.

<<

>>