Disneyland Parijs - Amerikaans amusement met een Frans accent

Big Thunder Mountain

Thematisering is één van de belangrijkste zaken die Disneyland Parijs voor mij één van de mooiste themaparken maakt dat ik ken. Samen met Space Mountain, Space Tours, Pirates of the Caribbean en Phantom Manor is Big Thunder Mountain (BTM) 1 van de 5 attracties in DLP die wat mij betreft de top vormen op thematiseringsgebied (en überhaupt eigenlijk wel als attractie!).

Is het imposante spitse dak van Space Mountain al iets wat nauwelijks te missen is als je het park binnenloopt, de prachtige rode rotsformaties van Big Thunder Mountain zijn helemaal een eye catcher van formaat. De pracht van deze verpakking van een attractie die - in essentie - niet 'veel meer' is dan een lange, niet super spectaculaire achtbaan, is het beste te bekijken tijdens een ritje op de stoomboot die rondjes vaart rondom deze gigantische, kunstmatige berg.

En de rit zelf? BTM is, zoals eerder gezegd, geen super spectactulaire achtbaan, hoewel de twee afdalingen die de baan maakt, onder het water door in het aardedonker, wel iedere keer weer de nodige indruk maken! Door de overdaad aan decorum en thematisering zal de gemiddelde bezoeker het gebrek aan echte thrills waarschijnlijk helemaal niet opmerken.

Het enige echte minpunt van deze attractie is de enorm lange wachttijd die er vaak voor geldt, zeker tijdens de drukke dagen: twee uur in de rij staan voor een ritje van een paar minuten is dan toch wel een beetje veel van het goede...

Phantom Manor

Het toetje van dit hoofdstuk, en tevens de in mijn ogen mooiste attractie van DLP (daarbij met een neuslengte Space Mountain achter zich latend) is Phantom Manor.

Phantom Manor at Disneyland Paris

Lange tijd was het Spookslot in de Efteling voor mij het summum wat betreft spookachtige attracties. Totdat ik in januari 1998 voor het eerst deze prachtige villa betrad! Het angstaanjagende huis, de heerlijk donkere wachtrij tussen de voordeur en het betreden van je Doom Buggy, de ge-wel-dige muziek, de sfeer, en de perfecte afwerking van het geheel - er was geen andere conclusie meer mogelijk: Disney veegt hiermee de vloer aan met alles wat zich maar enigszins concurrentie op dit gebied mag noemen.

Het lijkt een cliché, maar de Phantom Manor is een attractie die me kan blijven boeien. De overvloed aan details waarvan de attractie voorzien is draagt daar zeer zeker aan bij: bij bijna iedere rit zie ik wel weer iets nieuws (zo vielen me bijvoorbeeld de onzichtbare kaartspelers in het spookstadje op het einde van de rit pas na een aantal keren op).
Prachtig is ook hoe het muzikale motief telkens weer in de attractie terugkomt. De ene keer zwaar en gothisch (uitgevoerd op een orgel) en de andere keer weer met een vette knipoog (het lied van de Grim Grinning Ghosts!). Dit laatstgenoemde lied word gelukkig ook heel vaak in het Engels tijdens de rit afgespeeld.
Dat geldt helaas niet voor het welkomstverhaal bij het betreden van de attractie: dit verhaal wordt in het Frans afgestoken, en nou is mijn Franse taalbeheersing nog best redelijk, maar echt goed komt het verhaal van de villa zo niet over. Nee, dan het originele Amerikaanse verhaal, met veel vuur en overtuiging ingesproken door Vincent Price (voor wie hem niet denkt te kennen: hij schitterde in menige Edgar Allan Poe verfilming en hij sprak ook het uittro in van Michael Jackson's Thriller). Als je dàn niet meer volledig in de stemming komt...

Hoewel Disney me al heel veel beetjes blij maakt met de rit alleen, zou het nog mooier zijn wanneer in het park goede souvenirs m.b.t. deze attractie te koop aangeboden zouden worden. Zoals bijvoorbeeld een mooi fotoboek (want goede foto's van het binnenste van deze attractie maken is gewoon onmogelijk), of mooie collectibles (zeg maar: beeldjes). Er is door Disney wel eens een cd uitgebracht met muziek van de Phantom Manor, maar daar werd dan meteen maar weer een collector's item van gemaakt (met bijbehorende 'speciale' prijs).
Totdat hier verandering in komt, is een bezoek brengen aan DLP de enige - maar tevens ook meest ultieme - manier om deze attractie weer een keer helemaal te ondergaan.

<<