Disneyland Parijs - Amerikaans amusement met een Frans accent

Space Mountain!

Ik ben nog niet in extreem veel spectaculaire attracties geweest (bij elkaar waarschijnlijk 'slechts' enkele tientallen), maar één van mijn persoonlijke favorieten is beslist Space Mountain!

Deze attractie - te vinden in Discoveryland (zie ook foto rechts) - heeft voor mijn gevoel alles wat je in een goede thrill ride mag verwachten: actie, een prachtige thematisering en een geweldig mooie soundtrack. Er zijn zeker ritten in andere parken die Space Mountain op een enkele punt zonder probleem overtreffen (zo is het zéker niet de meeste spectaculaire achtbaan die ik ken, want hij gaat maar 1 keer over de kop), maar ik vind het juist de totale combinatie die de attractie naar een hoger niveau tilt.

Entrance sign to Discoveryland

Laten we bij het begin beginnen: de thematisering. De buitenkant van deze indrukwekkend grote attractie is in dezelfde nostalgische, Jules Verne-achtige stijl gethematiseerd als waarin heel Discoveryland is uitgevoerd. Disney is er hierbij uitstekend in geslaagd om deze toch meer dan forse attractie niet als een grote, lompe kolos op je te laten overkomen. Iedere keer als ik deze attractie weer zie (al is het maar van veraf) dan voel ik weer die onbedwingbare aandrang om zo snel als kan een rondje erin te maken.
Wanneer je eenmaal door de lange meandering en de ingang naar binnen bent gelopen, wordt je alweer niet teleurgesteld. [Terzijde: eerlijk is eerlijk, sinds Space Mountain voorzien is van een FASTPASS-ingang is de ingang (en wat daarna komt) er niet mooier op geworden, maar dat wil ik voor deze keer wel door de vingers zien.] Op weg naar het opstapperron wordt je o.a. een blik gegund op het binnenste van de attractie. Heel erg veel van de baan kun je daarbij niet zien, maar je ziet wel precies genoeg om je nog nieuwsgieriger - of: nog zenuwachtiger - te maken.

Aangekomen op het perron hoor je al snel een tweede belangrijke pluspunt van de attractie: de geweldige ritmuziek. Voor alles wat ik weet was Space Mountain de eerste achtbaan-attractie waarbij tijdens de rit muziek te horen is - muziek die bovendien op ieder moment precies past bij wat je op dat moment beleeft. De muziek is zo goed versmolten met de attractie dat als ik de muziek er buiten hoor, dat ik dan meteen weer de hele rit voor me zie ^_^

Het allerstoerste van Space Mountain vind ik de lancering. Eerst wordt je (ook dankzij de muziek) lekker opgewarmd in de loop van het lanceerkanon. Als een soort van teaser wordt je eerst een klein stukje omhooggetakeld (waarbij je al goed de kracht van de lanceerkatapult voelt). Pas daarna wordt je echt weggeschoten (en hoe!). Erg lang geniet je van dit gevoel jammer genoeg niet, want je duikt al heel snel met een noodgang het binnenste van de attractie in. Een tweede stoer aspect van de rit is dat deze totdat je weer bij het uitstapperron staat, nagenoeg continu de vaart er stevig inhoudt (vergelijk dat eens met Vogel Rok in de Efteling...).
Na het uitstappen passeer je nog het verplichte actiefoto-winkeltje, waarna het - op een rustige dag - maar een paar minuten lopen is tot aan je volgende rondje :-)

<<

>>