Disneyland Parijs - Amerikaans amusement met een Frans accent

Pure perfectie?

Is het dan alleen maar goud wat er blinkt in Disneyland Parijs? De echte die hard fans zullen zeggen van wel, maar ik heb een iets andere mening.

Silhouette of Sleeping Beauty's Castle in Disneyland Paris

Wat is er dan niet perfect?
Om te beginnen het verblijf in het park: je wordt bij bezoek aan DLP helemaal ondergedompeld in de Disney sfeer. Je ziet zo goed als niets van de 'boze' buitenwereld (behalve dan het metrostation en een stukje parkeerplaats als je van je Disney hotel naar het park loopt). Voor een belangrijk deel draagt dit bij aan de beleving en positieve waardering van het park. Maar het is een medaille met twee kanten: na een dag of twee à drie in het park heb ik het namelijk voor minstens een jaar (of twee) ook weer even hélémaal gehad met DLP, en komen de overdadige, niet-te-ontlopen en kunstmatige Disney vrolijkheid en opgewektheid me de neus uit...

Een ander stukje imperfectie betreft de in het park aanwezige attracties. Hier blijkt wel dat bij Disney ook maar gewoon mensen werken en geen tovenaars, want een aantal attracties in het park zijn voor mijn gevoel onder de maat.
Neem de Peter Pan Ride. Een attractie die altijd goed is voor lange rijen, en die zelfs opgenomen is in het FASTPASS systeem (waarover later meer). Het transportsysteem van de attractie vind ik veel te schokkerig (een vergelijkbare attractie als Droomvlucht in de Efteling heeft bijvoorbeeld een veel soepeler systeem), en de rit is ook niet superlang qua tijd en wat er te zien is. Ik was in ieder geval blij, toen ik er de allereerste keer inging, dat het die dag rustig was en ik dus niet één uur (of nog langer!) ervoor in de rij had gestaan.
De vlak bij Peter Pan Ride gelegen attracties van sprookjes als Sneeuwwitje en de 7 dwergen hebben naar mijn mening last van hetzelfde probleem: een slecht, weinig soepel lopend, gedateerd transportsysteem. Daarnaast ontbreekt bij deze attracties een echt duidelijk verhaal; en voor zover dit er al is, denk ik niet dat veel mensen het originele sprookje erin zullen herkennen. Ook ogen de decors erg goedkoop, bijna 'kermis spookhuis'-achtig. Duidelijk een slechte beurt voor DLP!

Sleeping Beauty's Castle 2

Het laatste punt uit mijn klaaglijstje is het FASTPASS (FP) systeem. Op zich is het fijn dat je met behulp van dit systeem niet meer onnodig lang in de wachtrij hoeft te staan, maar daar houden de voordelen ook wel zo'n beetje op.
Duidelijk nadelen van het systeem? Een aantal prachtige wachtrijen zijn voor het systeem wreed overhoop gehaald (Space Mountain, anyone?). En de periode tussen het afhalen van je FP kaartje en het tijdstip waarop je de attractie wachtrij in mag, is vaak behoorlijk lang. Dan is het op zich wel leuk dat je in de tussentijd iets anders kunt doen (lees: geld uitgeven aan eten, drinken of souvenirs) maar je kan ondertussen ook (bijna) niet meer in andere top-attracties.
Ook geldt dat al vrij vroeg in de middag er bij de grote attracties (zoals Big Thunder Mountain) gestopt wordt met het uitdelen van FP kaartjes voor die dag. En wachtenden in de gewone wachtrij begrijpen niet altijd waar de mensen in de FP-wachtrij vandaan komen: ze denken dat deze mensen voorkruipen en reageren daar dan 'gepast' op...

<<

>>