Disneyland Parijs - Amerikaans amusement met een Frans accent

Main Street

City Hall at Disneyland Paris

Direct na de kassa's ligt de hoofdstraat van Disneyland Parijs: Main Street. Dit is een perfect nagemaakte hoofdstraat van een gemiddeld Amerikaans stadje zoals het er meer dan honderd jaar geleden uit moet hebben gezien.
Waarschijnlijk vooral ook omdat dit het eerste (en laatste...) stuk is dat de bezoekers van het park zien, is er ontzettend veel tijd en geld gestoken in het tot in details afwerken van dit deel van het park: geen enkele gevel is er hetzelfde, er zitten overal allerlei grappige en mooie details, en het ziet er prachtig nostalgisch uit. Kortom, dit is de moeder van alle themapark toegangswegen. Een betere manier om mensen meteen kopje onder te dompelen in parksfeer ken ik niet! Het is ook niet voor niets dat Main Street meer dan eens door de concurrenten van Disney is nageaapt...

Main Street is meer dan alleen een façade: er liggen vooral veel winkeltjes, enkele 'basisvoorzieningen' (zoals een informatie-centrum, EHBO, en dergelijke) en een aantal eet- en drinkgelegenheden. Wat de functie ook is van de voorzieningen, ze zijn allemaal prachtig gethematiseerd: het informatiepunt, bijvoorbeeld, heeft het uiterlijk van een stadshuis gekregen (zie foto rechts). De winkeltjes zijn van binnen schitterend ingericht met wederom volop decoraties, glaswerk, e.d. En vaak verkopen ze hier souvenirs en collectibles die je niet op andere plaatsen in het park kunt kopen (zoals seri-cells en miniaturen van de meest uiteenlopende Disney figuren).
Sla ook vooral niet de koekjeswinkel over die aan Main Street ligt: hier kun je o.a. heerlijke chocolade koekjes en muffins kopen! Gecombineerd met een cappucino (met lekker veel slagroom) is het zo lekker even pauzeren :-) Het is hier vaak wel vechten om er een zitplaats te krijgen.

Sleeping Beauty's Castle from up-close

Eén van de betere plaatsen om de drukte op Main Street te ontlopen - en bovendien een heerlijk nostalgische locatie - is de Arcade. De Arcade bestaat uit twee overdekte 'straten' die parallel lopen aan Main Street, en die o.a. verlicht worden door bedriegelijk echte replica's van oude straatlantaarns. De Arcade wordt bij slecht weer ook nog wel eens gebruikt als locatie waar je (voor een 'vriendenprijs') met Mickey, Goofy en/of andere Disney figuren op de foto mag. Maar zelfs zonder hun aanwezigheid is het prima mogelijk om hier volop mooie plaatjes te schieten.

Het Kasteel van Doornroosje

Het kasteel van Doornroosje wordt door Disney prominent gebruikt in o.a. logo's en intro's (denk aan het logo wat je bij de aanvang van alle Disney films te zien krijgt). Ook in de brochures van het park is het altijd prominent aanwezig. Erg verwonderlijk is dat niet: het is namelijk één van de meest tot de verbeelding sprekende gebouwen in het hele park. De vele sprookjesachtige torentjes, trapjes en deurtjes, gecombineerd met de lekker zoete kleuren maken het een lust voor het oog! Wie wordt daar nou niet blij van :-)

Sleeping Beauty's Castle

En de schoonheid van het kasteel houdt niet op aan de buitenkant. Binnen in het kasteel vind je - vanzelfsprekend - twee winkeltjes met de meest uiteenlopende souvenirs, variërend van de standaard spullen tot aan kitscherig kristallen objecten (waaronder een kristallen replica van het kasteel van ongeveer een meter hoog!). Verder vind je één niveau hoger een soort omloop met o.a. mooie glas-in-lood ramen en de mogelijkheid om buiten op een balustrade over het park uit te kijken (tevens een mooie plek om enkele fijne foto's te maken).
In de kelder van het kasteel vind je één van de mooiste animatronics uit het hele park, namelijk de draak die het kasteel bewaakt. Dit beest ziet er bijzonder realistisch uit, en verkeert meestal in een soort sluimerende toestand. Zo nu en dan wordt ie wakker en gromt dan vervaarlijk naar de omstanders: erg mooi gemaakt! Helaas kan ik je van deze draak geen foto's laten zien, want zijn grot is daarvoor veel te donker. Dit weerhoudt er overigens hele hordes parkbezoekers niet van om dit toch te proberen, liefst zelfs met flits (waardoor je - als je al iets op de foto vastgelegd krijgt - alle prachtige kleurendetails volledig misloopt).

<<

>>