Bordspellen - er is zoveel meer dan Mens-erger-je-niet en Monopoly

Favorieten

Wat zijn mijn favorieten wat betreft bord- en kaartspelen?

Cluzzle

Cluzzle

Meestal omschrijf ik dit spel aan anderen als Pictionary, maar dan met klei". Bij Cluzzle gaan de spelers namelijk begrippen (bijv. voorwerpen of plaatsen) uitbeelden met behulp van een bol kneedgum.
De catch daarbij is dat er in 3 rondes geraden wordt. Raadt na de 1e ronde iemand wat je hebt gekleid, dan krijg jij + alle personen die dat antwoord ook hadden 1 punt. Na de 2e ronde krijg je bij het raden 2 punten, en na de 3e ronde 3. Is dan nog niet geraden wat je gemaakt hebt, dan krijgt er niemand punten. En: raden in 1 ronde alle spelers wat jij gemaakt hebt, dan krijgt er ook niemand punten. Het is dus de kunst om iets redelijk vaags te kleien, maar ook weer niet iets wat té vaag is!

Bluff

Bluff

Eigenlijk is Bluff niet veel meer dan een veredeld kroegspel, maar dat maakt het er zeker niet minder leuk op!
Spelers krijgen bij de start van het spel allemaal een eigen dobbelbeker + ca. 5 dobbelstenen. Daarna dobbelt iedereen, en kijkt dan onder z'n beker wat daar ligt zonder dat de andere spelers mee kunnen kijken. Daarna biedt om de beurt een speler wat er onder alle bekers bij elkaar geteld op tafel ligt. Bijvoorbeeld "14 vieren" of "8 sterren" (sterren tellen als een soort joker, en zitten op de plaats waar normaliter een 6 op een dobbelsteen zit). Iedere volgende speler moet of een hoger bod doen of het bod van z'n voorganger in twijfel trekken. Afhankelijk van of die twijfel terecht was of niet, verliezen er dan 1 of meer spelers dobbelstenen. Net zolang tot er nog maar 1 speler met dobbelstenen over is.
Bluff is niet een spel wat je heel vaak of extreem lang moet spelen, maar kan met het juiste gezelschap een hele tijd voor prima vermaak zorgen.

RoboRally

RoboRally

Bij RoboRally gaan spelers robotjes programmeren zodat ze een route over 1 of meer borden, langs 1 of meer check points afleggen. Winnaar is degene waarvan het robotje als eerste het eindpunt bereikt.
Dat klinkt waarschijnlijk nog niet echt spannend, en het klinkt misschien zelfs behoorlijk nerdy (en het spel is altijd erg populair bij IT-ers, dus helemaal vreemd is dat niet :-). Maar RoboRally is erg leuk!
Dat komt o.a. omdat robots elkaar ook beschieten, en hoe meer schade een robot oploopt, hoe slechter hij te besturen wordt. Verder zitten de speelborden vol met lastige bordelementen, zoals lopende banden, dodelijke lasers, en gaten waarin een robot dodelijk te pletter valt. Tel daarbij dat je weliswaar iedere ronde nieuwe kaarten krijgt waarmee je je bewegingen kunt programmeren, maar je zal altijd zien dat je dan nèt de kaarten krijgt die je niet nodig hebt...
RoboRally is een spel met een erg hoge 'naai'-factor, waarbij je goed moet kunnen inschatten wat anderen gaan doen & wat anderen denken dat jij gaat doen. Meestal als we dit spel met een groep spelen, zitten er meerdere mensen in no time oerkreten en knetterende vloeken uit te stoten (en ja, dat is iets positiefs :-)

Ticket To Ride: Europa

Ticket To Ride: Europa

Stoomtreinen roepen bij veel mensen romantische beelden op, en bij mij is het al niet veel anders. Het thema is dan ook één van de redenen dat Ticket To Ride: Europa bij mij punten scoort. De uitvoering van het spel helpt ook zeker mee, want het bord, de kaarten, en de vele meegeleverde plastic wagonnetjes zien er allemaal heel mooi uit.
Doel van het spel is om zoveel mogelijk routes compleet te krijgen. Die routes kies je semi-willekeurig zelf uit, en vul je eventueel in de loop van het spel nog verder aan. Maar zorg wel dat anderen niet uitvinden welke routes dat zijn, anders is de kans groot dat ze jouw routes gaan blokkeren.
Ticket To Ride: Europa is niet een super-strategische of diepgaand spel, maar het speelt (mede daardoor) lekker soepel en snel weg. Extra plus is dat het ook met 2 spelers prima te spelen is, ook al zit je elkaar dan wel minder in de weg dan wanneer je met meer spelers speelt.
Behalve dit spel, hebben we ook Ticket To Ride: Märklin editie in onze spellencollectie opgenomen. Dit spel lijkt veel op de Europa versie, maar heeft als extra passagiers waarmee je extra punten kan scoren. Verder hebben alle kaarten Märklin treinen als thema, en speel je op een grote kaart van Duitsland.

Die Sieben Siegel

Die Sieben Siegel

Met name tijdens mijn middelbare schooltijd heb ik heel erg veel kaartspellen gespeeld. Populaire spellen daarbij waren Hartenjagen, Rikken en Toepen (waarmee ik meteen mijn Zuidelijke komaf verraadt :-).
Die Sieben Siegel is een bied- en troefspel met een bijzondere twist. Om de beurt geeft iedere speler bij de start van een ronde aan hoeveel slagen hij van de 5 aanwezige kaartkleuren gaat halen. Voor iedere verwachte slag pakt hij een muntje van die kleur. Het aantal muntjes per kleur is beperkt, dus als je laat in de biedronde zit, kan het zomaar gebeuren dat je niet (exact) kan bieden wat je zou willen bieden.
Per ronde kan 1 speler ervoor kiezen om de rol van saboteur op zich te nemen. Deze speler start dan met minpunten, maar scoort weer pluspunten als hij ervoor zorgt dat andere spelers hun bod niet halen. Als hij nog beschikbaar is als ik aan de beurt kom, is dit een rol die ik bijna altijd kies.
Vervolgens verloopt het spel als een standaard troefspel, waarbij de rode kleur altijd troef is. Aan het einde van het spel wordt gekeken of het aantal slagen dat je gehaald hebt, overeenkomt met wat je bij aanvang geboden hebt. Klopt dit niet, dan scoor je minpunten.
Die Sieben Siegel is een kaartspel wat lekker vlot wegspeelt, en wat - zoals veel troef kaartspellen - een zeer prettige 'naai'-factor heeft.

Een favoriet spel wat een bijzondere vermelding verdient, is Weerwolven. En dan natuurlijk gespeeld met mijn zelfgemaakte mega-set. Maar daarover is meer te lezen in de volgende sectie van dit hoofdstuk!

<<

>>