Bordspellen - er is zoveel meer dan Mens-erger-je-niet en Monopoly

Zullen we een spelletje doen?

Ik denk dat bijna bijna iedereen wel opgegroeid is met het spelen van spelletjes. Tegenwoordig zullen dat waarschijnlijk eerder computerspellen zijn, maar vroeger (opa spreekt...) hadden we het dan over offline spellen. Bord- en kaartspellen, dus.
De kans is groot dat we - als kind - allemaal zo'n beetje dezelfde klassiekers op bordspel gebied gespeeld hebben, zoals Mens-erger-je-niet, Monopoly (een spel wat bijna niemand volgens de echte, officiële spelregels speelt), en/of Memory. Voor veel volwassenen blijft het daar min of meer wel bij, al kan het zijn dat op een avond bij vrienden er misschien nog eens een potje Trivial Pursuit gespeeld wordt, of Kolonisten van Catan. Maar dan heb je het vaak wel zo'n beetje gehad...

En eerlijk is eerlijk: lange tijd gold voor mij precies hetzelfde. Totdat een collega me eind jaren '90 met hele andere, voor mij totaal nieuwe bordspellen kennis liet maken. Zoals RoboRally (nog steeds 1 van mijn favorieten) en Carcassonne (wat sinds die tijd een heel stuk gedaald is in populariteit). En vanaf dat moment is mijn (hernieuwde) liefde voor bordspellen ontstaan...!

Op dit moment bezit ik iets meer dan 120 bord- en kaartspellen. Super vaak speel ik daarmee niet, maar dat mag de pret niet drukken. Het weerhoudt mij er in ieder geval niet van om er nog steeds bij te blijven kopen, ook al staan er meerdere spellen in de kast die hun 'ontmaagding' nog mee moeten maken :-)
Zeer regelmatig ben ik te vinden op de spellensite-aller-spellensites BoardGameGeek. En niet alleen lees ik hier recensies van oude en nieuw verschenen spellen, ook neus ik graag door de meest uiteenlopende spellenlijstjes (geeklists) die door anderen zijn opgesteld. Verder is de site ideaal, omdat ik er heel handig zowel mijn spellencollectie op kan bijhouden, als ook de lijst van spellen die ik 'ooit' nog wel eens zou willen hebben. Vooral die laatste lijst is heel erg lang (gemiddeld rond de 250 titels), maar je bent een hamster of je bent 't niet...^_^

Persoonlijke voorkeuren

Wat betreft welke spellen ik graag speel (of wil hebben), heb ik over het algemeen heel duidelijke voorkeuren.
Zo hou ik niet van spellen die heel erg lang duren. Een spelduur van 1 uur is voor mij toch wel zo'n beetje het maximum.
Ook hou ik niet van spellen met heel erg ingewikkelde spelregels. Spellen die je bijvoorbeeld minimaal een paar keer moet spelen voordat je überhaupt de spelregels een beetje door hebt, zijn echt niets voor mij. Van de andere kant geldt dat er wel iets van een uitdaging in het spel moet zitten, anders ben ik er weer te snel op uitgekeken!
In lijn van de vorige voorkeur geldt dat er bij het spel wel nog steeds gekletst moet kunnen worden. Zwaar geconcentreerd en in allerdiepste stilte een spel spelen, is niet echt mijn kop van thee (zullen we maar zeggen).
Tenslotte scoort een spel bonuspunten als het zich op wat voor manier dan ook onderscheidt van de grote massa. Hetzelfde geldt voor spellen die een beroep doen op m'n creativiteit en/of fantasie, op wat voor manier dan ook.

>>